Χαιρετισμός Προέδρου ΟΑΠΝ

Σχεδόν ένας χρόνος συμπληρώνεται από την εμφάνιση του SARS-CoV-2, και, δυστυχώς εντέλει, την εγκατάστασή του στις ζωές μας.
Όλα διαφορετικά, θα γλίτωνε η Αποκριά;…

Με τις ζωές μας σε αναστολή, πλέοντας σε αχαρτογράφητα νερά, κληθήκαμε να προχωρήσουμε σε μία σειρά δράσεων υπηρετώντας τα ήθη και τα έθιμα της Κοζανίτικης Αποκριάς.
Με απόλυτη προσήλωση στα υγειονομικά πρωτόκολλα, με σεβασμό στην Παράδοση, ενεργοποιήσαμε με έναν διαφορετικό και ιδιότυπο φέτος τρόπο τους ανθρώπους των φανών και των πολιτιστικών συλλόγων ,τους οποίους ευχαριστούμε για την άριστη συνεργασία!
Βιντεοσκοπώντας τραγούδια των φανών, κασμέρια, μπέντια, τοπικές μπάντες με χάλκινα να παίζουν, θεατρικά στο τοπικό ιδίωμα, συναυλίες των Μάκη Σεβίλογλου, Μανώλη Κουτσονάνου (From Tradition to Jazz) και The Bahalows Band θα προσπαθήσουμε να ζεστάνουμε τις καρδιές των εγκλεισμένων συντοπιτών μας, να δείξουμε πως η Αποκριά αν και σε αναστολή ζει μέσα στις ψυχές των ανθρώπων της, ενώ θα μας μείνει παρακαταθήκη και ένα πλούσιο πρωτογενές υλικό.
Επίσης, με μία σειρά διαδικτυακών δράσεων (διαδραστικά παιχνίδια μέσω zoom, internet Sourdgames, οδηγίες για δημιουργία χειροτεχνιών) θα απευθυνθούμε στα παιδιά μας, στα οποία λείπει τόσο πολύ το παιχνίδι και η ξεγνοιασιά, αυτή την εποχή του webex.
Να μην λησμονήσουμε να ευχαριστήσουμε θερμά, ακόμη, τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών για τη φιλοξενία στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης και τους Ματίνα Πατσάκα, Αργύρη Παφίλη και Κώστα Χρυσάκη για την καταλυτική και αφιλοκερδή βοήθειά τους, με τη γνώση, το μεράκι και την αγάπη τους για την Παράδοση και την Κοζανίτικη Αποκριά.

Γίνκαν όλα μι προυσουχή, κόβιντ-φρί!
Μι μάσκα κι μακρά για να διώξουμι τα στχιά!
Κι τ’χρον’ όλοι αντάμα!

Ζήσης Μάρας

Πρόεδρος Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού & Νεολαίας